Dag 10 (Rotorua)


Lokatie

Rotorua, Nieuw Zeeland


In Tauranga hebben we een heerlijke camping gevonden. Vriendelijke mensen, mooie locatie en een aantal goede tips. Waaronder een tip voor een camping voor deze nacht. Maar zover is het nog niet. Vandaag gaan we eerst op weg naar Rotorua, het hart van de Maori cultuur, thermische baden en geisers. 

 

De trip brengt ons wederom over mooie wegen weer wat zuidelijker het land in. Het is geen lange route vandaag, Rotorua ligt slechts ongeveer 100 km bij Tauranga vandaan. 

 

Even na het middaguur rijden we Rotorua binnen. Meteen is duidelijk dat het hier stikt van de Maori cultuur. Het gemeente park waar we parkeren is op zich zelf al een belevenis met mooie perken en houtsnijwerken. We lopen hiervandaan richting een centre vanwaar een tour wordt georganiseert naar het Tamaki Maori village. Helaas horen we dat zij geen plek hebben en verwijzen ze ons naar het centre Te Puia iets verderop. We besluiten te lopen, wat toch ies verder bleek dan we dachten. Eenmaal aangekomen blijkt helemaal geen verkeerde keuze. Van ver zien we al een grote stoompluim de lucht ingaan. Dit centrum biedt informatie over de Maori cultuur, bevat de Maori woodcarving and weaving school en ligt daarnaast om de Pohutu geiser. Dit is een van de meest bekende en grootste geisers van Nieuw Zeeland. De naam Pohutu betekend zoveel als 'Big Splash' en de geiser ontlaadt ongeveer 20 keer per dag. 

 

We moeten even wachten en nemen wat te eten. We kiezen voor de traditionele maaltijd 'Hangi' wat kip, zoete aardappelen, groente, pompoen en een maiskolf bevat. Dit alles met een zoetige saus. Erg lekker.

 

Daarna een show, die wat van het gebruik van de Maori laat zien. We worden als ontdekkingsreizigers een plein op gebracht waar een 'verkennings krijger' ons tegemoet komt. Hij plaats na vele bewegingen met een stok een blad op de grond welke onze aangewezen 'Chief' moet oppakken als teken dat we in vrede komen. Hierna worden we begroet met een Haka en naar binnen geleid

 

Daar werden we getrakteert op een show vol dans en zang. Er werd een Haka opgevoerd en vervolgens vrijwilligers gevraagd om mee te doen. Een aantal mannen, waaronder Jelle en ik,zijn op het podium gaan staan en ons werd stap voor stap een Haka uitgelegd. Deze hebben we met veel lol uitgevoerd. Kort hierna was de show ten einde. We hebben na de show nog even rondgelopen en kregen middels een toer nog wat achtergrond informatie. Ook bezochten we het verblijf van de beroemste vogel uit Nieuw Zeeland; de Kiwi. Het is een vreemd beestje om te zien. Het is een nachtdier en erg schuw, dus waarschijnlijk zal dit het enige exemplaar zijn dat wij te zien krijgen. De tour eindigd bij de geiser. Na een minuut of 10 kwam deze tot explosie. Niet heel heftig, zoals ik eigenlijk verwacht had, maar wel heel indrukwekkend. 

 

Na deze belevenis terug naar de camper, boodschappen doen en op naar de tip van vanochtend. Een campsite in de Waikite Valley. Ook weer een mooie weg ernaar toe, hoe kan het ook anders. 

 

In deze vallei bevinden zich vele 'hotsprings' en bij deze campsite zitten er een aantal. We kunnen niet wachten dus zodra de camper op zijn plek staat springen we in onze zwemkleding en laten ons snel zakken in één van de thermische baden. Met een aangename temperatuur van 39 graden laden we weer op. 

 

Verkwikt en voldaan snoepen we bij de camper nog wat noedels weg en bereken ik de route van morgen vast uit.

 

Inmiddels ligt iedereen op één oor en typ ik de laatste zinnen, in een onmenselijke kreukel gevouwen op het boven bed, voordat ik mijn luikjes dicht doe.

 

Goedenacht voor ons, goede dag voor  jullie.

 

E noho ra,  

 

Reinier

Pictures

Reactie schrijven

Commentaren: 0