Dag 11 (Hobbiton en Waitomo Glow Worm Gaves)


Lokatie

Hobbiton en Waitomo, Nieuw Zeeland


Tja.. ook in Nieuw Zeeland kan het slecht weer zijn. Vandaag is zo'n dag. Het waait hard en regent aan een stuk door maar wij zijn Nederlanders en zijn godnondejhu niet van suiker gemaakt. We gaan dit weer gewoon trotseren! 

 

Voordat we weer gaan rijden hebben we nog een leuke ontmoeting met wat musjes. Wij zitten lekker te ontbijten en worden steeds meer door musjes omringt. Ze komen zo dicht bij dat we bijna een "camperdier" hadden gehad. We gaan kijken of ze uit onze handen willen eten, en ja hoor, de aanhouder wint. Een van de musjes heeft lef en komt zo het brood uit onze handen eten. Na deze vrolijke ontmoeting op de vroeg

 

Dat niet alles volgens plan verloopt hebben we ook vandaag weer ondervonden. Vandaag staan de hobbiton movie set en de glow worm cave op de planning. Eenmaal aangekomen bij de hobbiton movie set is het stervens druk. Bij de balie krijgen we te horen dat we niet zelfstandig de set op mogen en dat vrijwel alle tours vol zitten. Er zijn alleen laat in de middag nog plekken beschikbaar. Omdat wij aan een planning zitten is het helaas niet mogelijk zo laat in de middag met een Tour mee te gaan. Wij hebben deze activiteit laten vallen. Wel zijn we nog even in de shop geweest die er zat en hebben we, volgens de jongens, toch nog een paar hobbits gespot.

 

We konden gelukkig op bij de informatiebalie nog wel een Tour boeken voor de glow worm cave. Dus hup, snel weer opweg!


Bij de grot aangekomen kregen we eerst een Tour door de Waitomo grot heen. De grot is in 1887 door een Engelse onderzoeker Fred Mace en local Maori chief Tane Tinorau ontdekt. Ze maakten een vlot en gingen met kaarsen de grot in. Ze gingen steeds terug en ontdekten steeds makkelijkere punten om de grot binnen te gaan en formaties van limestones. Hier hebben ze ook de glow Worms ontdekt. 

 

Glow Worms leven ongeveer 12 maanden en hebben 4 fases: eitjes, larven, cocon en de volwassen glow worm. De larven komen na ongeveer 20 dagen uit de eitjes. Als ze uit de eitjes zijn gekomen maken ze een nestje voor zich zelf en maken ze "fishing lines" waar ze eten mee vangen, insecten die via de rivier de grot inkomen. Dit is de enige fase waarin ze zich zelf voeden. Hij groeit voor ongeveer 9 maanden en dan gaat hij net als een vlinder in een cocon om daar vervolgens voor ongeveer 13 dagen in te zitten. Als hij uit komt lijkt hij op een mug. Hij word geboren zonder mond en kan zich zelf dus niet voeden. Zijn enige doel is voortplanting. De volwassenen leven ook maar een paar dagen. Na de rondleiding gingen we in bootjes door de glow wormen grot heen. Iedereen in de boot was muisstil en zat te genieten van dit ongelofelijke natuur spektakel. 1000den lichtjes zaten er overal in de grot om ons heen. Wauw! Wat was dit ongelofelijk mooi! 

 

We zijn na de grot naar Lake Taupo gereden waar we nu een plekje aan het meer hebben.

 

Nu gaan we eten maken en genieten van het uitzicht.

 

Liefs,

 

Patty

Pictures

Reactie schrijven

Commentaren: 0