Australie Dag 06

Lokatie

Hervey Bay, Australie

Bundaberg, Australie


Vanmorgen weer rustig wakker geworden. Ik had gisteravond op google nog een beetje gezocht op excursies naar Fraser Island en via Tripadvisor het een en ander gevonden. Ik neem het samen met Cin even door en we besluiten voor morgen een tour te boeken. Gaat makkelijk. Ik krijg al snel een ail dat de booking gelukt is en er gewacht wordt op bevestiging van het tourbedrijf zelf. We lopen nog even naar de receptie om aan te geven dat we nog in ieder geval 1 nacht blijven. No worries!

 

In Brisbane hadden we even met de General Manager een praatje, Een Zuid Afrikaan die hierheen verhuis was. Hij was ook gek op Australië en op rum gaf hij te kennen. De enige officiële en world famous Rum Distillerij in Australië is te vinden in Bundaberg. Dat is hier ongeveer 1,5 uur rijden vandaan dus we besluiten dat voor vandaag als trip te gaan doen. We ontbijten nog wat en gaan dan rustig aan weer op pad. De rit er naar toe is leuk. We pakken nog veel Highways omdat dat zoveel sneller is. Ik vind daar verder weinig aan, maar gelukkig wisselt de route wel wat af. 

 

Zodra je Bundaberg inrijdt zie je meteen al grote witte stoom pluimen. Die geven meteen de locatie van de distillerij al prijs. Overigens valt mij op dat in dit gebied alles wat op de kaart lijkt op een redelijke stad, toch echt meer dorpen zijn. Veel laagbouw, houten huizen, heel plattelands. 

 

Aangekomen bij de distillerij stappen net twee mensen in een auto naast ons. Ik vraag hen, is het de moeite waard? Zeker zegt de man, heel leuk. Maar 1 tip, boek meteen een tour. Aan het eind krijg je namelijk twee drankjes. Hij was zelf eerst de shop/cafe ingegaan, daar wat rum geprobeerd en toen de tour. 'Nu moet mijn vrouw rijden' zei ie enigszins not amused :)

 

We lopen binnen en boeken een tour. Begint over 45 minuten. Helemaal prima. Je kan dan eerst het museum in. Cin voelt de bui al hangen. Museum, bordjes, Rein gaat weer eindeloos lezen. Klopt! :D En het leuke is, jullie nu ook. Wat nu volgt is minutenlang leesplezier van feitjes gegrift in mijn geheugen van een rum en plaats die jullie niet kennen. Wat heb je er aan? Waarschijnlijk niets. Maar leuk vind ik het toch :D

 

Het museum legt wat uit over het proces zelf. Men gebruikt melasse van de suikerriet boeren in Queensland. Door deze regio liggen ook allemaal treinsporen, hele smalle rails overigens. Het suikerriet gaat naar de sugarmills. Daar wordt met een soort centrifuge de suiker uit het riet gedraaid en blijft de melasse over. Die gaat naar de Distillerij. Bundaberg heeft een eigen soort gistbacterie. Die is zo speciaal, dat er zelfs een deel in een wereldopslag ligt in Engeland zodat het nooit verloren kan gaan. De gist vermenigvuldigd zichzelf snel onder de juiste temperatuur en na 36 uur hebben ze van een kleine sample een enorm vat vol. Dat wordt bij de melasse gemengd samen met gedemineraliseerd water. Dat laatste om ervoor te zorgen dat er absoluut geen smaakoverdracht van water is. Na twee dagen is het brouwsel zover dat er ongeveer 8% aclcohol is ontstaan. Dan gaat het mengsel naar de distillerij. De alcohol wordt verdampt en opgevangen. Wat overblijft is super mest voor de suikerboeren en gaat dus weer terug. De alcohol gaat in Amrican White Oak vaten en blijft daar minimaal twee jaar in liggen. Afhankelijk van het soort rum gaat die na twee jaar de fles in als Bundaberg Original, of over in andere vaten welke gebruikt zijn voor bourbin, Whisky, Port enz. Ze vaten tot wel 100 jaar oud. Elk vat geeft zijn eigen unieke smaak mee aan de rum.

 

De distillerij zelf is ook op een bijzondere manier ontstaan. Captian James Cook kwam eind 1700 aan in Australië. Een deel van de bemanning zou een nieuwe kolonie gaan opstarten. Geld was er niet, 500 pond voor de gehele kolonie, maar rum des te meer. Ruim 1600liter was er mee. Men bleef en dronk stevig rum. Voeding was er weinig, de bemanning waren geen boeren dus verbouwen lukte ook niet. Ze ruilde wel voor eten maar wilden niet van hun rum af. Die traditie bleef. De nederzetting werd uiteindelijk bekend om de uitzinnige dronkenschap van de bewoners en toen een gouverneur werd aangesteld met de opdracht alles te doen om orde te krijgen, verbood hij alle vormen van import van rum en het maken ervan. Dit zorgde uiteindelijk voor een heuse Rum Revolution en de gouverneur werd afgezet. Maken van rum was ook daarna echter niet toegestaan. Het gebied van Queensland bleek uitermate geschikt voor het telen van suikerriet, voorheen eigenlijk alleen vanuit de Cariben verkrijgbaar, en dat werd dan ook de main export. In 1885 kwam een groep investeerder en rietsuiker boeren samen. De suikerriet die werd verbouwd en het suiker wat daarmee gewonnen werd zorgde voor een extreme overschot van melasse. Niemand kon er wat mee. De heren stelde voor een distillerij te starten en in 1888 werd de eerste rum gebotteld.

 

De distillerij is in haar geschiedenis twee keer getroffen door een grote brand. In 1907 brandde zij volledig af. Men twijfelde of ze weer opnieuw wilde beginnen. Dat hebben ze toch gedaan. In 1936 ontstond wederom brand. Ditmaal brande ongeveer de helft van het complex af. Vanuit de distillerij stroomde brandende rum de straten en de rivier oevers af. Rum die niet verbrandde maar wel over de oevers stroomde werd door inwoners snel van straat geplukt. Schoon of niet, ze dronken zich wild aan de rum. De rum die in de rivier stroomde zorgde ervoor dat spontaan vissen boven kwamen drijven. De vissen werden ook snel binnengehaald en het schijnt dat men heerlijk heeft geBBQt met deze in rum gemarineerde vissen.

 

Van de gehele productie gaat ongeveer 96% de Australische markt op. De overige 4% gaat als export de ‘wereld’ in. Dat wil zeggen, 3% naar Nieuw Zeeland en de laatste 1% voornamelijk naar de toeristische plekken waar Australiers graag komen: de VS, Canade en UK als meest. In Nederland is deze rum eigenlijk niet verkrijgbaar. Ik ben al even gaan zoeken maar kan het alleen importeren via een paar sites.

 

Eind van de tour brengt ons in het cafe waar we 2 drankjes mogen kiezen. Een rum naar keuze en een rumlikeur naar keuze. Ik ben meer een whisky drinker, en als ik rum drink is het vaak spiced zoals Captain Morgan of Oakhart. Ik kies een ‘Small Batch Reserve’ op cognac vaten doorgerijpte rum. En die smaakt zeker waanzinnig. Cin krijgt een mix van de rum met gingerbeer. Een erg lekker frisse cocktail. Daarna proeven we allebei een rumlikeur. Cin met Salty Caramel smaak en ik met Coffee/Chocolate smaak. Ook erg lekker. Ik neem nog een klein flesje Bundaberg Rum original mee en we vetrekken weer naar de camper.

 

Bij de camper nog even de mail checken, ik had immers nog geen echte bevestiging van de tour naar Fraser Island morgen. Nog niets. Dan maar bellen. Ze kunnen mijn boeking niet vinden. Na wat graven blijkt dat de tour voor vandaag geboekt was. Al heb ik geboekt rond half 10 en start de toer al om half 9. Wat daar mis is gegaan weet ik niet. Het is al bij half 5 dus gaat dat dan nog wel lukken voor morgen? Na wat in de wacht staan komt het verlossende woord. We mogen morgen nog mee.

 

Snel terug naar de camping. Onderweg wat boodschappen gedaan. Lekker maaltje klaargemaakt en bijtijds naar bed. Morgen om 07:05 worden we opgehaald! Beetje vroeg maar super veel zin in. Fraser Island, here we come!

 

 

G’day mates

Reactie schrijven

Commentaren: 0