Australie Dag 15

Lokatie

Kuranda, Australie


We worden vandaag weer lekker relaxed wakker. Geen stress, geen haast. Vanaf nu zijn de ritten voor dit deel van de reis wat korter en kunnen we dus wat relaxter aan doen. We hebben de was van gister nog op de algemene waslijnen hangen. Na het ontbijt laden we de camper weer in en gaan de was ophalen. Het is nog niet allemaal droog dus moeten we wat improviseren. Met een gedurfd knoopje hier en daar krijgen we het voor elkaar de halve camper vol te hangen met kleding. Ziet er best grappig uit.

 

Vandaag rijden we naar Kuranda, al maakt mijn telefoon daar consequent Miranda van. Kuranda is een klein dorpje in het regenwoud net boven Cairns. Het dorpje was ooit een belangrijk ‘loggers’ basis. Ciarns leefde ooit ook eigenlijk vanaf de handel met Kuranda. Hout werd daar gekapt en naar beneden gereden naar Cairns. Het stadje Cairns raakte op een gegeven moment bijna in verval omdat men een makkelijkere route had gevonden voor transport, namelijk via Port Douglas. De gouverneur had Cairns een railway toegezegd en die kwam uiteindelijk ook en daarmee was de toekomst van Cairns gered. De railway ligt er nog en dient nu als scenic route naar Kuranda. Hoe het met Port Douglas is afgelopen? Men zegt dat je op een regenachtige dag in Kuranda nog ver in de verte gehuil kan horen van de geest van Douglas. Nee, gekheid. We zullen het nog wel zien daar we over een paar dagen naar Port Douglas gaan.

 

In Kuranda aangekomen zien we al vrij veel borden met market. Er zijn diverse markten te vinden hier. We parkeren de camper en lopen vanaf de parkeerplaats eigenlijk direct een markt op. Rainforest Market. Je loopt er tussen kleine soort kerststallen in diverse kleuren. Verder is alles omringd met regenwoud en palmbomen. De stalletjes verschillen van prulletjes als kettingen van leer, wijde jaren 70 kleding, japanse thee huisjes, een Franse crêperie en nog veel meer. Uit de speakers komt bij veel standjes reggae muziek. Dit geeft het geheel een combinatie van hippie/reggae vibe en voel je je meer in Jamaica dan in Australië. We lopen voor nu door want we hebben een missie. Koala Gardens Zoo. Een kleinschalige dierentuin georienteerd op inheemse diersoorten. Ook hier vinden we weer Koala’s, Kangaroes, Wallabies maar ook vliegende eekhoorntjes, veel slangen, krokodillen ga zo maar door. Het is echt heel kleinschalig maar we genieten er volop van. Uiteindelijk bieden ze ook de mogelijkheid om zelf met een koala op de foto te gaan. Dat doen we uiteraard! De rest van de dag, tot aan Mt Molly waar we overnachten, heeft iedereen dat door gehad ook. De bizarre onnatuurlijke glimlach die van oor over kruin onder de oksel door naar de linker teen loopt verraad ons.

 

Na deze bizarre ervaring dwalen we dromerig het stadje door. Ik snap die vibe nu wel. Daar komt geen wiet aan te pas. Elke ochtend gaan alle inwoner een shotje cuteness halen bij Koala Garden. Net buiten de Garden en het marktje eromheen ligt een oud vliegtuig, gecrashed. Ziet er imposant uit. Na het lezen van het bordje (ja, sorry. Bordjes MOET ik lezen) komen we erachter dat dit vliegtuig, gebouwd in de tweede wereldoorlog, later gedoneerd door USA aan Australie, dienst gedaan als passagiers en goederenvliegtuig, uiteindelijk is gekocht door een filmmaatschappij en de ‘hoofdrol’ heeft gespeeld in de film ‘Sky Pirates’. In de film crashed het vliegtuig en na de opnames werd het op een scrapyard gedumpt. Toevallig gevonden door een inwoner uit Kuranda heeft die gevraagd of hij een vleugel of de neus mocht hebben. Daarop is het complete wrak gedoneerd en staat hier nu ten toon.

 

Het is nog vroeg en we gaan de Rainforest Market op en bestellen een heerlijke crepe. Hierna rijden we door en bekijken we de Barron Falls. Kleine tocht dit maal en super makkelijk aan te lopen. Deze waterval lijkt ook nog echt ergens op. Ook deze kan weer groter maar het is nou eenmaal een droogte periode.

 

We rijden door de richting van Daintree op Daar willen we morgen uiteindelijk naar toe. We stoppen op een resting area in een heel klein dorpje genaamd Mt. Molly. Mooie grote parkeerplaats tussen de bomen, nette toiletten en helemaal gratis. Ik heb trek in koffie, 2 koffie tentjes gezien en dus snel terug naar Molly. Eerste koffie zaakje is helaas gesloten. Dus steken we over. Ik bestel twee cappuccino. Helaas, deze koffie tent schenkt na 13:00 geen koffie meer omdat het te rustig is en de machine teveel stroom verbuikt. Dan maar de bar in. Heb je in plaats van bier ook koffie? De eigenaar doet niet aan koffie schenken, alleen bier, gelukkig maakt zijn vrouw killer cappuccino. Tijdens het wachten krijg ik een half glaasje Mt. Molly Beer te proeven. Een erg lekker pilsje. Na de cappuccino besluit ik dan ook om nog een biertje te bestellen. We lopen daarna weer terug naar de camper, koken een heerlijke geïmproviseerde burger met bacon en kaas en ‘redden nog twee Nederlandse meiden van een ‘gevaarlijk’ buideldiertje. Het ding ziet er ook uit als een XXL rat maar blijken juist erg vriendelijk en schattig. We wisselen nog wat tips uit. Zij reizen van boven naar beneden dus geven ons wat tips voor de komende dagen. Wij hen weer voor de reis naar beneden. Precies om dat soort ervaringen zijn de gratis en hele goedkope campings zo enorm leuk.

 

 

Alvast welterusten en voor morgen G’Day!! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0