Australie Dag 19

Lokatie

Mossman, Australie


Vandaag rijden we naar het dorpje Mossman om hier een tour te doen met een Aboriginal. We willen toch nog wat van de cultuur snuiven aangezien we dat nog niet echt hebben gedaan.

We kopen onze kaartjes en wachten op de bus die ons even later naar het regenwoud brengt (10 minuutjes rijden) waar onze gids op ons staat te wachten.

Zijn Aboriginal naam ben ik alweer vergeten, maar het betekent Keeper of the waterfall, wij mochten hem Skip noemen. Na een smoking ceremonie neemt Skip ons verder mee het regenwoud in en verteld ons het een en ander over de planten die je daar zoals kunt vinden. Een die je vooral niet moet aanraken is de Gympie Gympie. Deze heeft bladeren met stekels die zich in je huid nestelen en zo’n gezellig weerhaakje hebben. Als je krabbelt word er alleen nog maar meer gif vrijgegeven. Het schijnt enorme pijn te veroorzaken. Je kunt deze met een wax strip eruit halen, maar wat de Aboriginals doen is de het sap vanuit de stam van de plant gebruiken om erop te smeren en vervolgens hetzelfde te doen als met de wax strip.

Er is tot nu toe 1 dode gevallen door deze plant. Deze meneer had de bladeren gebruikt als toilet papier. Na 5 dagen pijn heeft hij zich zelf door het hoofd geschoten. Sterk af te raden dus!

Als we weer verder gaan legt Skip ons uit hoe we water kunnen vinden. Je zoekt bijvoorbeeld naar planten die dicht bij het water groeien; de varen. Mocht je niet dicht genoeg bij het water zijn, kijk je naar de bomen, sommige bomen hebben een Strangeling fig om zich heen. Dit is een stam die ergens op de boom begint te groeien en na ongeveer 100 jaar bereikt deze de grond. Deze stam ‘wurgt’ de boom waar hij aangroeit en als de stam bij de grond is gaat deze opzoek naar water. Volg de stam over de grond en je vind water! Uiteindelijk blijft er van de boom waar de stam omheen groeit niets meer over…

Een andere manier van water vinden is natuurlijk het horen van water.

We lopen verder en komen een grote boom tegen, een Redwood. Deze zijn goed te gebruiken voor het maken van kano’s en andere dingen.. Hele wouden zijn hiervan dus al gekapt helaas. De Aboriginals begraven hun mensen in de boom (deze bomen zijn immens groot en zijn meestal hol van binnen). Als je een belangrijk bent geweest in het leven begraven ze je hoger in de boom. Je familie word in dezelfde boom begraven; hier komt de term Family Tree vandaan!

Mocht je in het regenwoud gewond raken is het handig om zo’n boom op te zoeken. Sla met een steen hard tegen een van de opstaande wortels en je maakt een hoop geluid waarmee je de mensen laat weten waar je bent, en de beesten weg houd!

Wat ik mij verder nog herinner is dat Skip vertelde dat 80% van de vruchten hier giftig is voor de mens. Dit komt omdat er geen Primates in deze regenwouden zijn voorgekomen. Die hebben de vruchten dus nooit gegeten, nooit gepoept, nooit is daar weer een boom uit gegroeid met vruchten en zo is er nooit een proces geweest die ervoor zorgt dat het gif langzaam uit de vruchten verdwijnt!

Verder heeft Skip nog laten zien dat je van verschillende soorten natuurlijke producten verf kunt maken en hoe de Aboriginals dit gebruikten om zichzelf te identificeren naar andere stammen toe. Ook was er een plant die, als je deze in water laat weken, een natuurlijk sop aan maakt als je het even activeert door de bladeren te kneden.

We hebben heel wat geleerd dus!

Nadat we nog wat tea and scones hebben genuttigd worden we weer teruggebracht naar het begin punt. We kunnen de hele dag gebruik maken van de bus en we besluiten even wat te eten in de camper en dan de bus weer terug te nemen naar het regenwoud.

Hier hebben we nog een pad van 2,7km gelopen die ons meenam door het regenwoud en langs de rivieren. Allemaal erg mooi en indrukwekkend.

Na een mooie dag zijn we eerst naar Port Douglas gegaan en hebben een ijsje gegeten bij Wicked, een tentje die ons was aangeraden. Daarna zijn we uit eten gegaan en weer terug gereden naar Mt Molly om daar op de gratis camping te staan. We kijken uit naar morgen want dan gaan we duiken/snorkelen bij het Great Barrier Reef.

 

Voor nu slaap lekker en tot morgen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0